Klik voor de startpagina of homepage...

Ga kathedralen bouwen!


Cathédrale de Notre-Dame de Reims (1211)...

Titel: "Ga kathedralen bouwen!"

Duur: 45 minuten, eventueel in 30 minuten.

Doelgroep: Bedrijf en overheid algemeen. Overal waar angst, passie overheerst. "Ga kathedralen bouwen!" is een verhaal dat pakt en tot napraten aanzet. Er zijn speciale versie's van het verhaal toegespitst op de Zorg, Marketing en Overheid.

"Ga kathedralen bouwen" is een verhaal over de angst om kathedralen te bouwen. Controle leidt tot angst voor risico en gebrek aan passie die nodig is voor innovatie en groei. We moeten elkaar leren afrekenen en vertrouwen zodat er ruimte vrijkomt om mooie dingen te maken.

Vanaf het begin der tijden is de mens op zoek naar de regels der techniek. De mens kreeg controle over het vuur, het wiel, de stoommachine en de computer. Vanuit dit controle-denken besteden we veel aandacht aan regels, procedures en structuren.

Het probleem met deze werkwijze is zijn eigen succes. Controle-denken heeft enorme vooruitgang op haar naam staan, maar het is geen universele oplossing. We vergeten dat controle-denken een instrument is en verheffen het tot een principe.Bedrijven en overheid zijn de afgelopen 10 jaar intern heel druk geweest. Efficiënt werken, terug naar je ‘core business’, reorganiseren, ICT, ‘cost-cutting’. De meerwaarde van het controle-denken is hier ten volle benut.

Ga naar de clipjes pagina, het laden kan even duren...

Techniek en procedure bieden echter ook fantastische mogelijkheden om je te verschuilen. Je intern opsluiten met een modelletje, op zoek naar veiligheid. Terwijl de blik juist extern gericht moet worden. Klanten en innovatie luisteren niet naar structuren en passen zich niet aan, ze vertrekken en zoeken een vruchtbaardere bodem. Er is ruimte nodig.

Het controle-denken laat ons hierbij in de steek. Het tegendeel van passie is angst. Het is mijn stelling dat het succes van het controle-denken ons opscheept met angst. Angst voor zaken die we niet kunnen controleren. Zaken die echter essentieel verbonden zijn met onze toekomstige groei. We moeten weg van die angst.

Meer informatie nodig? Lees de artikelen onder Publicaties.

Home |Daan | Inhoud | Klanten | Publicaties
© Copyright Quakernaat 1998-2016.