De zwarte en de witte wereld

De cirkel is de wereld om ons heen. Ik deel de wereld in, in een zwarte en een witte wereld. De zwarte wereld is alles wat we kunnen meten, becijferen en vastpakken, De zwarte kant is kenbaar, meetbaar en controleerbaar. De witte wereld is de zachte kant, passie, bevlogenheid, creativiteit en innovatie. De witte wereld kun je niet afdwingen. Je kunt alleen de voorwaarden scheppen.

Het gaat er niet om dat de witte wereld beter is dan de zwarte of andersom. Beide werelden zijn verschillend en je hebt ze beiden nodig om een kathedraal te bouwen. Aan de zwarte kant zit het proces. Aan de witte kant zit de droom.

De zwarte wereld heeft ons vuur gebracht, het wiel, de boekdrukkunst, de stoommachine en computers. Het enorme succes dat de zwarte wereld ons gebracht heeft is nauwelijks te bevatten. Het succes van de zwarte wereld leidt ertoe dat we wit te vaak vergeten, dat we alles langs de zwarte kant willen oplossen, via controle.

Maar zonder passie en de droom komt de mens geen stap verder. Er moet eerst een idee zijn,  voordat je de zwarte wereld kan aanwenden. Aan gereedschap heb je niets zonder passie.  Aan passie heb je niets zonder gereedschap.  De witte en de zwarte wereld zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Succes zit in de combinatie, in de dynamiek tussen wit èn zwart, in de balans.

Contact

+31 (0)6 51 01 88 66

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.